Koffein er et bittert, hvidt krystallinsk xanthinalkaloid, som er et stimulerende middel for centralnervesystemet. Det er verdens mest udbredte psykoaktive stof. I modsætning til mange andre psykoaktive stoffer er det lovligt og ureguleret i næsten alle dele af verden. Der er flere kendte virkningsmekanismer, som forklarer virkningerne. Koffein virker som en adenosinreceptorantagonist, der forhindrer adenosinets virkning. Dette medfører en blokering af neurotransmissionen i hjernen. Koffein binder sig også til og aktiverer serotoninreceptoren 5-HT2A og aktiverer den. Koffeins stimulerende virkninger skyldes dets binding til adenosinreceptorer. Adenosin er en neurotransmitter, der hæmmer nervecelleaktivitet. Når koffein binder sig til adenosinreceptoren, forhindrer det adenosin i at binde sig og udføre sin hæmmende funktion. Dette fører til en stigning i nervecelleaktiviteten og en deraf følgende stigning i årvågenhed og energi.

Koffein findes naturligt i en række planter, herunder kaffebønner, teblade, kakaobønner og kola-nødder. Det tilsættes også til en række populære drikkevarer, f.eks. kaffe, te, cola og energidrikke. Koffein findes også i en række håndkøbsmedicin, f.eks. smertestillende midler, forkølelsesmidler og midler til vægttab.

Koffein er en sikker og effektiv måde at forbedre årvågenhed og energiniveau på. Det er dog vigtigt at moderere indtaget, da for meget koffein kan medføre bivirkninger som rastløshed, angst, irritabilitet og søvnbesvær.